наднормено тегло, хирургия, пластична, пластични, операция, операции, остслабване .

Клиника по пластична и естетична хирургия - д-р Ангел Енчев.

БългарскиРуски

Наднормено тегло

Наднормено тегло - Д-р Ангел Енчев

Борба срещу наднорменото тегло(затлъстяването) - вековна хроника на събитията

1087: Кралят на Англия, Вилхелм Завоевателя става толкова тлъст, че не е бил  в състояние да  язди.В борбата със затлъстяването , той  прибягва до големи количества алкохол (типично за   нормандския му произход) - това е неговата течна диета.

1830
: Силвестър Греъм , презвитериански свещеник, предлага ограничителна диета за ликвидиране на такива грехове като лакомия, сексуални желания, както и други пороци. Добра комбинацията на религиозни чувства с хранителни препоръки. Греъм също така каза, че наднорменото тегло води до нарушения в храносмилането, а това от своя страна    до различни заболявания. Пламенни поддръжници на учението на Греъм се кълнат, че с намаляването на храната, те се чувстват отлично,макар на вид да са бледи и изтощени.Именно тези бледи хора му дават прозвището  "Д-р Стърготини."

1878
: Умира Уйлям Бантинг , авторът на произведението "Писмо за затлъстяването” . Този труд се основава на съветите  на д-р Уилям Харви ,който предупреждава за вредите от храни,съдържащи много захар и нишесте. Самият Бантиг сваля успешно  46 фунта (20 кг) и издига идеята , че смесването на  картофи и паста при хранене в човешкото тяло се превръща в мазнини. Идеята е толкова популярна, че британските граждани започват да използват думата "Бантинг", като синоним на загуба на тегло чрез диета  с ограничение на захар и нишесте.

1879
: Абсолвентът  Джон Хопкинс (САЩ) изобретява захарина в  базата на известния „Монсанто” - мега-корпорации на хранителните биотехнологии.

1890
: A химик Уилбър Атуотър  "разделя" храната на отделни хранителни съставки-белтъчини, мазнини и въглехидрати, както и мерки за калоричност на всяка от тези групи.

1894
: Като средство за намаляване на теглото започват да се  предписват и вещества , получени от щитовидната жлеза на животни.

1896
: Появява се първият рекламен продукт  за загуба на излишно тегло. Съставът на тези рекламирани средства включва следните съставки: лаксативи, очистителни, арсен, стрихнин,   английска сол и др.

В началото на 1900 година
Ъптън Синклер  насърчава спазването на пости като универсално средство за лечение на  наднорменото тегло. Харвард Карингтън препоръчва приемане само на сурови плодове и зеленчуци. Хорас Флетчър  насърчава дългото и задълбочено дъвчене на храната,поради което  той получава прозвището „Великият дъвчач”.

В началото на 1900 година
Ръсел Читенден ,химик от университета в Йейл (САЩ), приема идеята на химика Атуотър за измерване на храната в калории. Калория е количеството топлина,необходимо да се повиши температурата на 1 грам вода с 1 градус по Целзий.Измерването на калории е много подходящо за определяне на начина на енергийната стойност на храната и енергията, изразходвани при физическо натоварване. 

1917
: д-р Лулу Хънт Питърс публикува „Диета и здраве с ключови калории” – това е първата книга, която насърчава  разчета на калориите  като метод за намаляване на теглото.  И тези, които не са в състояние да контролират теглото си, обявява за  недисциплинирани и морално неустойчиви.

След Първата световна война:
 Забелязано е, че пълните  мъжете, работещи в заводите за производство на боеприпаси с химически вещества(динитрофеноли), бързо отслабват. Лекарите вземат в предвид  този факт и започват да предписват това вълшебно вещество динитрофинол за лечение на затлъстяването. Динитрофенолът също се използва и в селското стопанство,като инсектициди и хербициди, но желаещите   да отслабнат не се смущават от този факт.Динитрофенолът силно ускорява метаболизма.През1935г. го използват повече от 10000 човека,а през 1938г. се прекратява използването му. 

1920 - 1950
: Повсеместното преброяване калории постепенно стихва.

1921
: Американската медицинска асоциация споменава, водораслите, Fucus и lakonos като средство за насърчаване на загубата на тегло в сборника „Панацея и шарлатанство”.

1940
: Доктор Алфред Пенингтън  извършва наблюдение на сътрудници с наднормено тегло  в компанията "Дюпон" и  стига до следното заключение:за да отслабнат,трябва  да ядат мазнини. Това заключение се основава на предположението,че когато организмът преработва мазнините, не е в състояние да метаболизира въглехидратите и по този начин, се изключва усвояването на  въглехидрати при  енергийния обмен.

1943
: Марион Уайт  в книгата си „Диета без отчаяние"предлага да се използват неусвояемото  от човешкия организъм минерално масло, вместо зехтин и други растителни масла. Въпреки това, минералното масло вече е добре известно и се продава в аптеките като слабително, причиняващо газове, подуване на корема, диария и други стомашно-чревни разстройства.

1944
: В американската  армия се провежда проучване на действията на подложени на  полугладна диета  граждани, отказващи се от военна служба по политически или религиозни причини. Резултатите са както следва: по-голямата част от участниците в тези експерименти са в началото здрави и енергични,но в последствие стават болни и слаби.

1950
: Женските списания споменават за отдавна забравеното броене на калории и издигат идеята за изваяни фигури, посредством изчисляването на енергийната стойност на храната.

1951
: Тили Люис  пуска  в производство и продажба известната си линия „Tasti-Diet” – продукти със  захарин вместо захар - торти, пудинги, желета, шоколадови топинги.

1952
: Вестник „Newsweek” публикува статията „Дебела личност”, посветена на наднорменото тегло. Идеята на статията е: желанието да се ядат всички видове високо-калорични храни  от скука, неуспехи в личния живот и липсата на секс.

1955
: Раждането на производството на мазнини- заместители. О.А. Батиста, предлага  на пазара продукт под името „Avicel” ,който е с неособено добри вкусови качества.

1957
: Става популярно използването на човешкия хормон на растежа - човешки хорионгонадотропин (ХГ). ХГ се използва за лечение на момчета с Frohlich syndrome - нарушение на функцията на хипоталамуса, което води до увеличаване на теглото. Лечението с хормона успешно премахва мазнините при момчетата  в областта на бедрата, хълбоците и долната част на корема. Все пак, това не е работа за жени, защото те не страдат от Frohlich синдром.

1959
: Списание „Ню Йорк Таймс” отбелязва, че 90% от всички случаи на наднормено тегло се дължат на "психогенни проблеми."

1961
: Първата диета-гуру на Джак Лалан набира популярност. Той въвежда физически  упражнение за отслабване, оборудване за изпълнение на тези упражнения, диетични напитки, витамини, протеинови вафли и вдъхновяващи книги. И също така той е един от първите,въвеждащ концепцията за готвене с ниско съдържание на мазнини .

1961: Д-р Херман Талер публикува книгата "Да не се броят калориите".


Мерцедес Медлайн Клиник BAMBAS Алерган Приморец Gabriel
Nagor Мерцедес Polytech Regenlab